Головна » Новини » Новини » Боротьба з кліщем Варроа (вароатоз у бджіл)

Боротьба з кліщем Варроа (вароатоз у бджіл)

Ідучи в ліс або ж просто прогулюючись парком, ми бачимо таблицю із попередженням про наявність таких комах як кліщі. Отож, коротко про них. Кліщ належить до типу членистоногі. Він є дуже маленького розміру, і має майже всі характеристики, які притаманні класу Павукоподібні. На жаль, дана комаха, більшою мірою вважається паразитом. Чому саме? Як і муха, вона постійно контактує із безліччю захворювань, які здатний переносити. Однак, людина стикається із ними не лише при безпосередньому контакті, а й коли вони шкодять навколишньому середовищі, наприклад, бджолам.

Вартокс R5

Кліщ Вароа

Іншим типом кліща-паразита у бджіл є Варроа. Кліщ Варроа має 4 кінцівки. Цього кліща дуже добре помітно. Виділяють кілька стадій розвитку у кліща. Наприклад, спершу самка розміщується між черевцями. Певний період вона паразитує на організмі бджоли. Через деякий час самка переміщається в окрему соту бджоли. Після чого, вона створює кокон і відкладає яйця білого кольору. Опісля личинки проходять ряд перевтілень: протонімфу та дейтонімфу, після чого стають дорослими кліщами. Більша частина комах міститься на трутнях.

Вароатоз і його лікування

Кліщ здатний швидко поширюватись, тим самим завдавати шкоди багатьом пасічникам. Він спричиняє хворобу, котра називається варроатоз бджіл. Коли кліщ вражає личинку бджоли, то ця личинка є невеликого розміру, відчуває брак білків та вуглеводів. Вароатоз бджіл присутній у трутня, то він не може літати, і тим самим є неповносправним. Слід додати, що за наявності кліща, значно знижується імунітет, і це призводить до того, що бджоли є не стійкими до вірусних або бактеріальних збудників різних захворювань. Це також впливає на наступні виводки. При постійному контакті із іншими бджолами заражається вся сім’я, кількість меду є невеликою, і більшість із бджіл гине.

Як лікувати кліщ Вароа у бджіл?

Для того, щоб його розпочати, слід спершу звернутись до спеціаліста і виявити вид кліща. Опісля, дотримуючись інструкцій, застосувати препарат “Вартокс R5” (інша назва Майтс Free).

Вартокс R5

Обробка бджіл від кліща

Щоб попередити виникнення кліщів необхідно постійно обдивлятись вулики, дотримуватись правил санітарії та вчасно дезінфікувати пасіку.

Найкращим періодом для дезінфекції є осінь, оскільки весною, процес лікування не є таким ефективним.
Найбільшу шкоду, яку приносять кліщі є те, що бджоли не можуть продовжувати роду, приносять мало нектару і не здатні боротись із іншими нападниками. Все це призводить до того, що найголовніший продукт бджільництва – мед, зменшується в кількості та якості.
Якщо Ваша пасіка вражена кліщем Варроа, купуйте препарат “Вартокс R5” (інша назва Майтс Free) та будьте впевнені в тому, що жоден кліщ не зашкодить Вашій справі бджоляра.