» » » Харчові добавки Е100-Е199

Харчові добавки Е100-Е199

posted in: Новини | 0

У виробництві важко уявити синтез та створення продукції без впливу на них харчових добавок. Це пояснюється перш за все високою ефективністю та стабільністю. В Україні, їх називають адитивами. Добавки більшою мірою синтезують штучно, хоча є ряд виготовлених природнім шляхом.

Застосування добавок у харчових виробництвах пов’язано із бажаням покращати якість та смак продукції, збільшити термін зберігання, та зберегти зовнішній вигляд.

В результаті створення різних видів харчових добавок була прийнята загальна класифікація. Згідно із нею, усім цим речовинам надану Е-номер, який відповідає конкретним категоріям.

За останніми виділяють кілька основних груп, за якими і класифікують речовини. І так, найпершою групою є барвники. До них належать речовини під номерами від 100 до 199. Це речовини за допомогою яких здійснюють зафарбовування продукції, надають більш насичений колір. Інколи можуть застосувати для повернення натурального кольору, який був втрачений в результаті обробки. Одержують їх переважно із природних продуктів, у вигляді соків.

Розглянемо деяких представників даної групи:

  • Е100 – куркумін, має світло-оранжевий колір. Формула: C21H20O6. Зафарбовують продукти та речовини у жовтий колір.

  • Е101 – рибофлавін, основне джерело вітаміну В2, має жовтий колір та є гірким на смак. Формула: C17H20N4O6. Зафарбовує речовини у жовтий колір.

  • Е103 – алканін, який може мати або жовте чи темно-червоне забарвлення. Формула: C12H9N2NaO5S. Відновлює колір продуктів, який вони втратили під час обробки.

  • Е110 – жовтий «сонячний захід», має оранжевий колір. Формула: C16H10Na2O7S2N2. Зафарбовує в насичений оранжевий колір.