» » » Нікотинова кислота (ніацин): застосування, побічні ефекти, застереження по використанню, користь та шкода здоров’ю

Нікотинова кислота (ніацин): застосування, побічні ефекти, застереження по використанню, користь та шкода здоров’ю

posted in: Статті | 0

Нікотинова кислота (ніацин) — це водорозчинний вітамін, що належить до сімейства вітамінів групи В, який зустрічається у багатьох тканинах тварин і рослин, що має антигіперліпідемічну активність. Ніацин перетворюється в його активну форму ніацинамід, який є компонентом коферментів нікотинаміду-аденінудинуклеотиду (НАД) та його фосфатної форми НАДФ. Ці коферменти відіграють важливу роль у тканинному диханні та метаболізмі глікогену, ліпідів, амінокислот, білків та пурину. Хоча точний механізм дії, за допомогою якого нікотинова кислота знижує рівень холестерину, не повністю зрозумілий, ця субстанція може діяти, інгібуючи синтез ліпопротеїдів дуже низької щільності (VLDL), інгібуючи вивільнення вільних жирних кислот з жирової тканини, збільшуючи активність ліпопротеїнової ліпази та знижуючи печінковий синтез VLDL-C та LDL-C.

Ніацин, також відомий як нікотинова кислота та вітамін В3, є водорозчинним, необхідним вітаміном групи В, який при введенні у високих дозах ефективний для зниження холестерину ліпопротеїдів низької щільності (ЛПНЩ) та підвищення рівня холестерину ліпопротеїдів високої щільності (ЛПВЩ), завдяки чому цей засіб набуває унікальної цінності в терапії дисліпідемії. Ніацин може викликати легке до помірного підвищення рівня сироваткової амінотрансферази, а високі дози, певних форм ніацину пов’язані з клінічно очевидними, гострими травмами печінки, які можуть бути як важкими, так і смертельними.

Ніацин (нікотинова кислота) використовується для профілактики та лікування дефіциту ніацину (пелагра). Дефіцит ніацину може бути наслідком певних захворювань (наприклад, зловживання алкоголем, синдрому мальабсорбції, хвороби Хартнупа), неправильної дієти або тривалого використання певних ліків (наприклад, ізоніазиду).

Продукти що містять вітамін В3

  • авокадо
  • брокколі
  • помідори
  • гриби
  • спаржа
  • морква
  • рис
  • бобові
  • шпинат
  • солодка картопля

Дефіцит ніацину може викликати діарею, сплутаність свідомості (недоумство), почервоніння / набряк язика та лущення зароговілої червоної шкіри. Нікотинова кислота допомагає підтримувати здатність організму виробляти і розщеплювати природні сполуки (обмін речовин), необхідні для міцного здоров’я. Ніацинамід (нікотинамід) — це інша форма вітаміну В3, але сама вона не працює так само, як ніацин.

Побічні ефекти вживання ніацину

Подразнення в області обличчя і шиї, головний біль, свербіж, печіння, пітливість, озноб або поколювання можуть виникнути протягом 20 хвилин до 4 годин після прийому цього препарату. Подразнення можуть тривати протягом декількох годин. Ці ефекти повинні згладжуватись або згасати, коли ваш організм адаптується до ліків. Також може спостерігатися розлад шлунку, печія, нудота, блювання та діарея. Якщо будь-який з цих ефектів зберігається або погіршується, негайно повідомте про це лікаря або фармацевта.

Ніацин у ветеринарії

Як і більшість тварин, собаки можуть синтезувати певну кількість ніацину з незамінної амінокислоти триптофану. Метаболіт триптофану може утворюватися одним із двох шляхів: може бути утворений піколіновою карбоксилазою, або може бути використаний для отримання нікотинаміду. Кішки, на відміну від собак, не здатні синтезувати значні кількості ніацину з триптофану, оскільки вони мають дуже високу активність ферменту піколінової карбоксилази, що призводить до швидкого катаболізму трипофану. Таким чином, кішки потребують в раціоні попередньо готового ніацину.

Дієтичні джерела нікотинової кислоти

Ніацин природним чином зустрічається в м’ясі та в бобових. Дієтичний ніацин зазвичай міститься у формі нікотинової кислоти в рослинних матеріалах, а також як NAD або NADP у тваринних матеріалах. Деякі цільнозернові злаки, такі як кукурудза та сорго, мають відносно високий вміст ніацину, але в цих продуктах ніацин сконцентрований у висівних та зародкових шарах і має погану біодоступність (тобто зв’язаний всередині клітини), що робить корм поганим джерелом дієтичного ніацину. Ніацин також чутливий до розпаду при нагріванні і потрібні спеціальні добавки для комерційних кормів щоб його стан залишався стабільним.

Діагностування дефіциту ніацину

Діагностика дефіциту ніацину може бути поставлена за допомогою тесту на нікотинамід, що вимірює виведення з сечею метаболітів ніацину, сам тест відбувається у ветеринарних контрольних лабораторіях. Діагностика також проводиться за клінічними ознаками, що відповідають дефіциту та оцінці дієти.

Роль нікотинової кислоти в тілі тварини

  • Метаболічна функція: похідні ніацину, є необхідними кофакторами в реакціях дегідрогенази / редуктази. Сам ніацин застосовується при катаболічних реакціях, пов’язаних з обміном глюкози, жирної кислоти, кетону та амінокислот, синтезі ліпідів і холестерину.
  • Терапевтичне використання: доведено, що добавки нікотинової кислоти у високих дозах знижують ліпопротеїди низької щільності та ліпопротеїни дуже низької щільності, одночасно збільшуючи концентрацію холестерину ліпопротеїдів високої щільності. Додавання ніацину пропонується при лікуванні для зменшення гіперхолестеринемії у собак, як було показано, це призводить до зниження синтезу VLDL у ожирілих собак.