» » » Лабораторне обладнання та прилади

Лабораторне обладнання та прилади

posted in: Новини | 0

Шановні колеги,
пропонуємо на Ваш розгляд серію статей про базовий перелік та опис лабораторного обладнання та приладів, якими обладнуються більшість лабораторій з виробництва харчових продуктів та лабораторій служб що перевіряють їх якість.

Багато підприємств що розпочинають виробництво, або перепрофільовують напрямок своєї господарської діяльності шукають ряд приладів для проведення контролю якості продукції ще у процесі виробництва, для усунення недоліків і приведення якісних показників у відповідність санітарним нормам.

Очевидно що визначеного переліку лабораторних приладів не існує, адже кожне виробництво є у своєму роді є “особливим та унікальним”, проте спробуємо розглянути основні з тих лабораторних приладів, котрі на практиці значно полегшать роботу у лабораторії Вашого підприємства.

pH-метр

pH – це величини що показує ступінь кислотності або лужності розчину. Чим вище концентрація іонів водню у розчинах, тим нижче ph:
при ph > 7, розчин називається лужним;
при ph < 7, розчин називається кислотним.

Для визначення ph розчину використовуються спеціальний прилад – ph-метр. Цей прилад дозволяє з високою точністю визначати результати. Проте є цьому приладу і дешевша альтернатива, папір індикаторний. Він набуває забарвлення при розміщенні його у розчин чи рідину, і порівнюючи зі шкалою результатів можна визначити (з набагато більшою похибкою) його лужність чи кислотність.

Дистилятор

Дистильованою називається вода котра практично не містить домішок чи сторонніх іонів. Багато лабораторних приладів після проведення вимірювань потребують очищення від залишків досліджуваних речовин. У більшості випадків для цієї мети застосовується дистильована вода (якщо в інструкції не вказано використання іншої спеціальної рідини). Промивання лабораторного обладнання дистильованою водою з мінімальним вмістом домішок (ідеальний показник – 0 мг/дм), допоможе продовжити термін служби приладів і зберегти точність вимірювань. Дистильована вода також використовується для калібрування таких приладів і їх складових, як:
електроди для ph-метра;
рефрактометр;
ареометр;
фотометр тощо.
Присутність у воді навіть мінімальних домішок може призвести до суттєвих похибок при лабораторних вимірюваннях та дослідженнях. Саме тому варто купити дистилятор води – для отримання якісного водного дистиляту у власній лабораторії.

Лабораторні термометри

Роботу цих приладів не варто описувати, оскільки усі ми розуміємо їх призначення. Доречним лише буде зауважити що перед тим як купити лабораторні термометри, слід проінформувати продавця в яких дослідженнях він їх використовуватимете, адже різновидів (форм, діапазонів, виконань, розмірів тощо) цього лабораторного обладнання є надзвичайно багато.

Сподіваємося, що дана інформація стане основою при прийнятті Вами рішення щодо оновлення технологічного та лабораторного обладнання та дозволить стати базою успішної співпраці наших спеціалістів з відділами контролю якості і лабораторіями Вашого підприємства.

Далі буде….